Being MySelf

„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”

Richard Bach

Centrul de Terapie Intensiva Timpurie pentru Copilul cu Autism si Familia sa  a fost inființat in anul 2009 in orasul Piatra Neamt, programul terapeutic fiind destinat, in prezent, copiilor diagnosticati cu autism ce nu au implinit varsta de 3 ani si familiilor acestora.

Povestea noastra

Centrul nostru de terapie intensivă timpurie a fost inființat de către psihologul Sînziana Burcea, dupa ce a parcurs în anul 2006, un stagiu de pregatire practică la Centrul Mifne, în Israel. Odată ce a pășit în acel spatiu mesianic, pentru Sînziana viața a căpătat alte conotații și accente. Întoarsă în România, ideea de a trata copiii și familiile din țară , într-un mod similar, părea un vis imposibil de realizat.

Avea însă perspectiva și emoția acelui timp petrecut alături de copil, familie și specialiștii consacrați în detectarea steagurilor roșii în autism ai prestigiosului centru de intervenție timpurie. Era nevoie, însă, de o pregătire academică avansată și riguroasă, de resurse umane și financiare considerabile.

Proces terapeutic complet

Pentru copilul cu autism

Copilul parcurge un program intensiv de terapie, individualizat nevoilor psihologice, in acord cu stadiul de dezvoltare

Pentru parinti si intreaga familie

Parintii sunt inclusi intr-un program de terapie individuala si de cuplu, fratii si surorile beneficiaza de atentie speciala din partea specialistilor centrului nostru.

Training și feed-back de specialitate

Pentru parinti si terapeuti in formare

Au urmat pentru Sinziana câțiva ani de supervizare din partea specialiștilor Centrului Mifne, o formare de lungă durată in școala de psihoterapie adleriană precum și o specializare specifică în psihoterapia de familie. Mai apoi, au fost anii de studiu și cercetare aprofundată a problematicii autismului și mii de ore de observație clinică și practică privată în camera de terapie, alături de copilul cu autism si familia lui. În vara anului 2009 are loc prima intervenție intensivă pe o familie din Piatra Neamț.

Abordarea holistica a problematicii autismului

Odată cu deschiderea acestui centru a fost introdus în Romania conceptul de abordare holistica in autism, fiind primul centru din țară ce oferă servicii psihologice intensive timpurii specializate complete, pentru copilul cu autism și familia lui, în unitatea și complexitatea acesteia.

 

Copilul cu autism beneficiază de o abordare holistică ce ia în considerare toate componentele necesare dezvoltării armonioase: fizic-senzorial-motor-emoțional-cognitiv.

povestea noastra
povestea noastra

Succes peste hotare

În anul 2013, centrul nostru intervine pe prima familie din Slovenia. De-a lungul timpului, mai multe familii din strainatate ne-au trecut pragul. Determinarea și tenacitatea familiilor dispuse sa se deplaseze în România, pentru 20 de zile, la mii de kilometri distantă de casă, pentru a beneficia de un serviciu complet, atat de indispensabil familiilor cu copii cu autism, ne-a impresionat.

În anul 2015 am fost invitați în Slovenia să susținem un seminar, numit sugestiv “Bucăți întregi de suflet”, ce a avut ca tema principală abordarea holistică în autism . Peste 150 de participanti au luat parte la aceasta prezentare.

 

Credem în împărtășirea metodelor noastre

De-a lungul timpului ușa centrului nostru a fost deschisă oricărui student sau psiholog debutant ce a dorit să învete și să se specializeze în acest domeniu. În acest sens, există mai multe acorduri de colaborare pentru practica de specialitate, cu diverse universități de prestigiu din țară. De training de specialitate în autism au beneficiat studenții la psihologie, pe care psihologul Sinziana Burcea îi coordona în practica de specialitate, in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iași. Cu entuziasmul ce îi caracterizează și dorința de a învăța, aceștia au continuat terapia la domiciliul familiilor, într-o cameră special amenajată pentru nevoile clinice și psihologice ale copilului și familiei.

În prezent, centrul nostru din Piatra Neamt, are o echipa de specialiști formată din psihoterapeuti adlerieni și psihologi clinicieni, precum și colaboratori specializați în logopedie, psihopedagogie specială și terapie ocupațională. De asemenea, colaborarea noastră se extinde pentru toți terapeuții ce compun echipa mobilă din țară și străinatate, ce sprijină punctual familiile beneficiare în programul de terapie intensiva, la domiciliul copilului.

Povestea noastra continua

De-a lungul timpului, peste 90 de familii din țară și străinatate au beneficiat de intervenție intensivă timpurie, într-un cadru terapeutic special amenajat, pentru a răspunde nevoilor fiecarei familii.

Semne timpurii in autism

8 Semne timpurii

A fost stabilită o listă cu opt markeri în prodromul autist, provenind din rezultatele cercetărilor efectuate la Centrul Mifne între anii 1997-2007, în urma unor studii ce au cuprins bebeluși din toată lumea.

Screening National

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening.

Diagnostic Autism

Ce este Autismul ?? Autismul este definit ca o tulburare de dezvoltare ce afectează abilitatea copilului de a se angaja în relații interpersonale, afectând comunicarea cu ceilalți.

Citeste articole din Blog-ul nostru

Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara

Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.

Introspecție in suflet de copil cu autism…

A 33-a familie, dar prima familie din Slovenia ce a trecut pragul centrului nostru din Piatra Neamt! O poveste fascinanta despre o familie curajoasa de langa Medvode, ce decide sa calatoreasca, impreuna cu toti membrii familie

Terapia APRAXIEI prin metoda VML

Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS). A fost elaborata de dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Discuta cu noi, contacteaza-ne si sigur iti vom raspunde

Translate »