Being MySelf

„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”

Richard Bach

Scala ESPASI prezintă 8 semne în identificarea timpurie a pre-autismului și  se aplică în primul an de viață al copilului.

A fost stabilită o listă cu opt markeri în prodromul autist, provenind din rezultatele cercetărilor efectuate la Centrul Mifne între anii 1997-2007, în urma unor studii ce au cuprins bebeluși din toată lumea. Acești markeri pot fi observați din primele luni ale vieții copilului. Prezența lor indică riscul unei dezvoltări atipice a copilului. Identificarea acestor simptome la timp deschide drumul către o intervenție cu adevărat timpurie, cu caracter preventiv. Studiile s-au derulat pe o perioadă de 10 ani și sunt primele de acest tip din lume.

Scala ESPASI (2007, Dr. H.Alonim):

  1. Pasivitate excesivă

Absența plânsului, absența mișcării (imobilitate), lipsă de interes față de mediul înconjurător – adesea copilul pare relaxat, liniștit, fără urme de stres, nu plânge când îi este foame, etc. Nu se trezește peste noapte în primele luni de viață.

  1. Activitate excesivă

Plânge încontinuu, e neliniștit/agitat (fără legătură cu cauze medicale). Cercetările arată că bebelușii care plâng mult în primul an de viață au risc mai mare de a deveni hiperactivi în timpul copilăriei.

  1. Opune rezistență la alimentație/hrănire

Un procent mare de copii cu tulburări din spectrul autist manifestă dificultăți alimentare de severitate diferită: refuzul alimentației la sân, refuzul tranziției la biberon sau al tranziției de la alimentație lichidă la alimentație solidă. În multe cazuri aceste dificultăți sunt evidente în primele luni de viață.

  1. Lipsa contactului vizual direct cu oamenii

Un copil cu o tulburare de atașament și comunicare nu are nici o problemă să privească obiecte dar are dificultăți în a forma contact vizual direct cu oamenii. Cu toate acestea, sunt bebeluși care au nevoie de o perioadă mai lungă pentru maturarea canalelor vizuale (la vârsta de 4-5 luni).

  1. Lipsa reacției la vocea sau prezența părintelui

Bebelușul nu întoarce capul, nu răspunde la nume, nu zâmbește și nu gângurește (gânguritul reprezentând o funcție a relaționării). Trebuie făcută distincția între lipsa reacției la o voce și lipsa reacției la prezența părintelui: chiar dacă bebelușul nu aude, el/ea va reacționa la prezența părintelui. În orice caz, este necesară realizarea unui test de auz (audiogramă) înainte de a trage orice concluzie).

  1. Reacție de retragere când e atins de părinte (sau la atingerea oricărei alte persoane)

Unii copii experimentează supraîncărcare senzorială astfel încât orice contact fizic îi poate deranja. Acest lucru generează sentimente dificile pentru părinți, dar este important să li se explice că copilul nu îi respinge, ci are dificultăți în a procesa și integra senzațiile, primite prin analizatorul tactil.

  1. Dezvoltare motorie întârziată

Există copii cu tulburări de atașament și comunicare a căror dezvoltare motorie este rapidă, însă adesea bebelușii manifestă hipotonie (tensiune musculară redusă, laxitate) și dezvoltarea lor motorie este întârziată. Acest simptom nu este concludent pentru autism.

  1. Creștere accelerată a circumferinței craniene în relație cu punctul inițial

Un studiu derulat de Courchesne (2003) arată că, în anumite cazuri, copiii cu autism s-au născut cu circumferințe craniene mici, dar în primii doi ani de viață circumferința capului a crescut rapid astfel încât a atins dimensiuni mai mari decât cele ale copiilor cu dezvoltare tipică. Acest simptom nu este concludent pentru autism.

Potrivit autorilor, este important să se noteze că fiecare din aceste simptome poate indica alte tulburări necorelate cu autismul! Din acest motiv este imperativ ca, înainte de toate, să se realizeze examenul clinic de către medici specialiști pentru a infirma aceste posibilități. După realizarea examenului clinic, dacă două dintre simptomele sus-menționate persistă în timp, posibilitatea de a dezvolta o tulburare din spectrul autist trebuie investigată.

Cel putin 2 din cele 8 semne trebuie observate pe o perioada de 3 saptamani.

Toate testele medicale trebuie făcute înainte de a începe verificarea în ceea ce privește autismul.

PROIECTUL Mifne România are nevoie de resurse financiare pentru 3 obiective specifice

 

1. Trainingul specific al echipei de specialiști la Centrul Mifne din Israel
De-a lungul timpului, din multitudinea de voluntari și terapeuți care ne-au trecut pragul, au fost selectați 10 terapeuți ce au devenit specialiști, care acționează în acord cu scopul și obiectivele noastre specifice. Acești 10 specialiști vor parcurge stagiul de formare Mifne la clinica din Israel, în baza căruia vor aplica cât mai eficient principiile Mifne la clinica din Piatra Neamt. Selecția finală va fi făcută de către Directorul Centrului Mifne Israel și de către un terapeut principal, desemnat din staff-ul Mifne.
Terapeuții vor pleca în grupuri mici în acest stagiu de practica, insoțind, pe cât posibil, o familie din Romania, care va fi selectată de către clinica din Israel în vederea interveției intensive. Fiecare terapeut va primi supervizare din partea specialiștilor din Clinica Mifne Israel.

2. Identificarea celei mai bune locații
O clădire, care să fie în acord cu nevoile impuse de standardele de calitate ale CENTRULUI MIFNE ISRAEL. Această clădire va fi construită sau achiziționată în vederea renovării și dotării, conform nevoilor proiectului nostru.

3. Identificarea celor mai bune strategii de fundraising 
In vederea sustenabilității acestui proiect ce are ca obiectiv final sprijinul familiilor din Romania, eligibile ca beneficiare în acest proiect.

 

Proiectul Mifne România este derulat printr-o organizație non-profit, scopul principal fiind acela de a sprijini familiile din România, facilitându-le accesul în cadrul unui program terapeutic intensiv timpuriu, ce poate schimba radical destinul multor copii, cărora șansele de recuperare scad dramatic după vârsta de 2 ani.

Acest  proiect îndrăzneț, unic în România și al treilea proiect de acest tip din Europa, merită toate șansele din partea comunității noastre. Nu excludem nici accesarea unor fonduri europene sau orice altă înițiativă ce poate contribui la atingerea dezideratului nostru.

Fii prietenul Proiectului MIFNE Romania

 

 

Puteti dona în contul MIFNE Romania

 

IBAN: RO13BTRLRONCRT00M2959703

 

Formular redirectionare 2% din impozitul anual pe venituri

Citeste articole din Blog-ul nostru

Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara

Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.

Introspecție in suflet de copil cu autism…

A 33-a familie, dar prima familie din Slovenia ce a trecut pragul centrului nostru din Piatra Neamt! O poveste fascinanta despre o familie curajoasa de langa Medvode, ce decide sa calatoreasca, impreuna cu toti membrii familie

Terapia APRAXIEI prin metoda VML

Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS). A fost elaborata de dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Discuta cu noi, contacteaza-ne si sigur iti vom raspunde

Translate »