Being MySelf

„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”

Richard Bach

A  ARĂTA CU DEGETUL

A indica cu degetul este unul dintre cele mai importante gesturi pre-verbale  și  o  crucială piatră de temelie, ce pune bazele comunicării în primul an de viață. Studiile arată că un copil utilizează acest gest în jurul vârstei de 14 luni, fiind cel mai bun predioctor pentru dezoltarea vorbirii acestuia. 

De obicei, copiii ce indică des cu degetul dezvoltă un vocabular mai vast. Acest gest este unul specific speciei umane, care permite împărtășirea cu o altă persoană a informației în legătură cu un stimul vizual.  Aratatul cu degetul fixează o relație din trei perspective: copilul care arată, partenerul ce privește stimulul și obiectul indicat. ACEASTA ESTE COMUNICAREA!

Există 2 feluri de a indica cu degetul: 

  • a arata cu degetul protoimperativ – acest tip de a indica cu degetul reprezintă exprimarea dorinței pentru un obiect ( de exemplu, copilul indică cu degetul pentru a obține o prăjitură);

 

  • a arăta cu degetul protodeclarativ – indicând dorința copilului de a impărtăși o experiență trăită cu o altă persoană (de exemplu, un copil arătând un câine în parc, părintele fiind direcționatcu privirea către acel stimul).

Ambele timpuri de a arăta cu degetul indică intenția de a comunica, care necesită un schimb de informații  între 2 persoane.  

Acest gest simplu este aspectul central în jurul căreia se dezvoltă atenția împărtășită, adică abilitatea de a împărtăși experiențe, unul din primele scopuri în comunicare. Atenția împărtășită este baza dezvoltării cognitive a copilului.

Cum se manifestă atenția împărtășită în primul an de viață?

  • la 2 luni bebelușul prezintă schimbul de priviri, sunete, mișcări ale gurii cu mama
  • la 6 luni bebelușul urmărește mișcarea mâinii mamei și direcția indicată, integrand privirea mamei în acest proces
  • la 8 luni bebelușul arată cu degetul
  • la 9 luni bebelușul demonstrează gesture în comunicarea socială
  • la 1 an bebelușul arată cu degetul intenționat pentru a-și arăta interesul
  • între 12-14 luni bebelușul direcționează atenția mamei către obiect, arătând cu degetul și privind-o în ochi

Atenția împărtășită la 12-14 luni

Atenția împărtășită la 15 luni

Mai multe informații despre atenția împărtășită înainte de PRIMUL CUVÂNT

ATENȚIE! Cât de avansat este micuțul tău in a arăta cu degetul? Daca între 12-15 luni copilul tău nu a început să indice cu degetul, consultați pediatrul!

ATENȚIA ÎMPĂRTĂȘITĂ ÎN TSA

Deficitul în atenția împărtășită pare a fi una dintre caracteristicile cele mai distinctive ale copiilor foarte mici, cu TSA (tulburare de spectru autist – n.r.). Atenția împărtășită este un comportament normal, care apare în mod spontan, prin care copilul împărtășeste plăcerea cu o altă persoană, arătându-i un obiect (sau eveniment), privind când la persoană, când la obiect. Copiii încep să arate cu degetul (către un anumit obiect) la aproximativ 10 până la 12 luni.

În cazul în care un părinte arată cu degetul  în direcția unui obiect interesant sau a unui eveniment și spune: „Privește!”, copilul cu dezvoltare tipică se va uita în direcția dorită și apoi, după observarea obiectului, va privi înapoi la părinte ca semn de recunoaștere și atenție împărtășită. 

Sugarii cu semne de autism nu pot urmări ce arată părintele cu degetul, chiar și atunci când se încearcă în mod repetat cu voce tare, strigându-li-se numele sau utilizând promptări fizice (întoarcerea capului copilului către acel obiect sau atingerea umărului copilului pentru a-l face atent). Ei pot privi în direcția indicată în cele din urmă, dar acest lucru nu este urmat de căutarea privirii împărtășite și de exprimare emoțională (zâmbet, uimire, etc).

Prezentarea semnelor timpurii în autism. A vedea oportunitatea de a găsi plăcerea în jocul social. A face conexiuni sociale. Comunicare eficientă și atenție impărtășită.

Atenția împărtășită copil tipic/copil sindrom down/copil cu TSA

PROIECTUL Mifne România are nevoie de resurse financiare pentru 3 obiective specifice

 

1. Trainingul specific al echipei de specialiști la Centrul Mifne din Israel
De-a lungul timpului, din multitudinea de voluntari și terapeuți care ne-au trecut pragul, au fost selectați 10 terapeuți ce au devenit specialiști, care acționează în acord cu scopul și obiectivele noastre specifice. Acești 10 specialiști vor parcurge stagiul de formare Mifne la clinica din Israel, în baza căruia vor aplica cât mai eficient principiile Mifne la clinica din Piatra Neamt. Selecția finală va fi făcută de către Directorul Centrului Mifne Israel și de către un terapeut principal, desemnat din staff-ul Mifne.
Terapeuții vor pleca în grupuri mici în acest stagiu de practica, insoțind, pe cât posibil, o familie din Romania, care va fi selectată de către clinica din Israel în vederea interveției intensive. Fiecare terapeut va primi supervizare din partea specialiștilor din Clinica Mifne Israel.

2. Identificarea celei mai bune locații
O clădire, care să fie în acord cu nevoile impuse de standardele de calitate ale CENTRULUI MIFNE ISRAEL. Această clădire va fi construită sau achiziționată în vederea renovării și dotării, conform nevoilor proiectului nostru.

3. Identificarea celor mai bune strategii de fundraising 
In vederea sustenabilității acestui proiect ce are ca obiectiv final sprijinul familiilor din Romania, eligibile ca beneficiare în acest proiect.

 

Proiectul Mifne România este derulat printr-o organizație non-profit, scopul principal fiind acela de a sprijini familiile din România, facilitându-le accesul în cadrul unui program terapeutic intensiv timpuriu, ce poate schimba radical destinul multor copii, cărora șansele de recuperare scad dramatic după vârsta de 2 ani.

Acest  proiect îndrăzneț, unic în România și al treilea proiect de acest tip din Europa, merită toate șansele din partea comunității noastre. Nu excludem nici accesarea unor fonduri europene sau orice altă înițiativă ce poate contribui la atingerea dezideratului nostru.

Fii prietenul Proiectului MIFNE Romania

 

 

Puteti dona în contul MIFNE Romania

 

IBAN: RO13BTRLRONCRT00M2959703

 

Formular redirectionare 2% din impozitul anual pe venituri

Citeste articole din Blog-ul nostru

Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara

Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.

Introspecție in suflet de copil cu autism…

A 33-a familie, dar prima familie din Slovenia ce a trecut pragul centrului nostru din Piatra Neamt! O poveste fascinanta despre o familie curajoasa de langa Medvode, ce decide sa calatoreasca, impreuna cu toti membrii familie

Terapia APRAXIEI prin metoda VML

Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS). A fost elaborata de dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Discuta cu noi, contacteaza-ne si sigur iti vom raspunde

Translate »