Being MySelf

„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”

Richard Bach

MOTIVAŢIA PROIECTULUI MIFNE ROMÂNIA

In anul 2006, în urma primului stagiu de practică în Metoda Mifne din Israel, pentru psihologul Sînziana Burcea această abordare a devenit un deziderat pentru Romania. Abordarea terapeutică inovatoare, validată științific, unică în abordarea sa pe glob, ce are la bază teoria atașamentului, poate salva mulți copii ce sunt în așteptarea unui diagnostic cert de autism.

Înconjurată de o echipă de experţi dedicați, pionieri în identificarea semnelor timpurii în autism, Sînziana a profitat de fiecare moment petrecut în acest prestigios centru din Isarel, pentru a se familiariza cu o metoda unica, precoce în tratarea autismului. Astfel a asistat la implementarea unui program timpuriu de intervenție intensivă pentru copilul cu autism şi întreaga sa familie, stagiu de practica ce a durat 21 de zile. Sentimentul că a ajuns în locul potrivit, pentru a-și descoperi misiunea, i-a călăuzit fiecare pas de mai târziu.

Intenția de a aduce această terapie în România a existat încă din primele clipe când a pășit în acel cadru terapeutic uimitor, gândit până în cele mai mici detalii, în vederea abordării terapeutice a copilului cu autism și întregii sale familii. Insă, complexitatea metodei și necesarul mare de resurse umane și financiare au întârziat acreditarea unui Centru Mifne Romania.

În anii ce au urmat, specialistul Sînziana Burcea a făcut pași importanți în a oferi familiilor din Romania o altă perspectivă de a-și înțelege copiii și o alternativă terapeutică, introducând în  Romania un concept nou și anume abordarea holistică în autism, pe care l-a promovat în multe demonstraţii practice şi în cursurile și prelegerile sale.

De asemenea, a adus mereu în discuție semnele timpurii în autism, întervenția timpurie intensivă precum și abordarea familiei ca întreg, ca o condiție esențiala în tratarea autismului.

Anul 2018, reprezintă momentul în care Proiectul Mifne Romania prinde contur și claritate. Centrul din Piatra Neamț devine unul din puținele centre din lume selectate de către dr. Hanna Alonim, pentru a obține licența de funcționare, urmând să fie acreditat sub egida Mifne. 

Motivația acestui demers rezidă în dorința noastră de a aduce și implementa în Romania o metodă terapeutică unică, ce iși dovedește constant eficacitatea, fiind adresată copiilor ce prezintă simptomatologie autistă sub vârsta de 2 ani, avand o abordare holistică a programului terapeutic, întreaga familie fiind implicată în acest proces de recuperare.

 

Centrul Mifne din Israel implementează, de peste 33 de ani, un program terapeutic considerat revoluționar, care a schimbat viețile a sute de familii din întreaga lume.

DE CE UN CENTRU MIFNE ÎN ROMÂNIA?

În primul rând pentru că cercetările au demonstrat că şansa copiilor cu autism la o viață normală depinde mult de vârsta la care se începe terapia intensivă, interventia fiind cruciala în primii 2 ani de viaţă ai bebelusului aflat la risc de a dezvolta autism.

În România nu există niciun centru de terapie în autism care să fie specializat în a interveni intensiv în primii 2 ani de viaţă, acest lucru fiind o necesitate absolută.

Pentru ca intervenţia timpurie să aiba loc este nevoie de diagnosticare precoce. Este cunoscut faptul că, datorită mediatizării intense a semnelor timpurii, vârsta la care se pune în prezent diagnosticul de autism în România a scazut sub 3 ani. Cu toate acestea sunt puține situațiile în care se intervine, într-un mod coerent și profesionist sub această vârstă, dar si mai puține situațiile când se intervine sub vârsta de 2 ani. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că există prea puțini specialiști pregătiți să semnaleze copiii aflati la risc de a dezvolta autism, să îî diagnosticheze şi să intervină în acest interval de vârstă.

De asemenea, unii părinţi amână consultarea unui specialist, de teama unui diagnostic, desi observă  comportamente problematice chiar din primul an de viață al bebeluşului.

Desi unii părinţi îşi doresc soluţii concrete timpurii, ei sunt sfătuiți de diverși specialiști să amâne începerea unei forme de terapie, în speranța că situația copilului se va îmbunătăți de la sine sau acționând conform sugestiei ”Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, aveți răbdare!”. Alţi părinţi îşi doresc intervenţii specifice timpurii, însă oferta de specialişti este extrem de limitata pentru această categorie de vârtsă (0-2 ani).

Dr. Hanna Alonim consideră ca vârsta târzie la care copiii cu autism sunt diagnosticati îi impiedică să primească tratament adecvat. Mulți dintre colegii ei de breaslă nu sunt de acord că autismul poate fi stopat. Cu toate acestea, dacă intervenția precoce are loc, șansele sunt foarte mari ca acești copii sa urmeze traseul unei dezvoltari tipice.

Sunt foarte rare în lume metodele terapeutice în autism care întervin sub vârsta de 2 ani. Metoda Mifne este o metodă cu eficienţă dovedita, Centrul Mifne din Israel fiind lider mondial în identificarea semnelor timpurii în autism, oferind un program terapeutic intensiv unic, în acord cu nevoile impuse de tabloul simptomatologic al copilului și cu nevoile psihologice ale fiecarui membru din familia nucleară. Întrucât acest centru întervine cu o întreagă echipă de terapeuți cu expertiză în autism, tratând o singura familie/lună, rezultatele sunt de neegalat.

SCOPUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI

Proiectul Mifne România are ca scop principal înființarea unui centru de terapie de acest tip în orașul Piatra Neamt.

Echipa de terapeuți din Romania va parcurge stagiile practice de formare necesare la Centrul Mifne din Israel.
Competențele dobândite vor viza două componente:
– diagnosticul precoce prin semnalarea steagurilor roșii in autism (in primele 18 luni de viață ale sugarului -Scala ESPASI)
– intervenția intensivă timpurie in centrul acreditat din Piatra Neamț, destinat copiilor care nu au împlinit vârsta de 2 ani (ce prezintă risc ridicat de a dezvolta ulterior autism).

Proiectul Mifne România este derulat printr-o organizație non-profit, scopul principal fiind acela de a sprijini familiile din România, facilitându-le accesul în cadrul unui program terapeutic intensiv timpuriu, ce poate schimba radical destinul multor copii, cărora șansele de recuperare scad dramatic după vârsta de 2 ani.

Acest  proiect îndrăzneț, unic în România și al treilea proiect de acest tip din Europa, merită toate șansele din partea comunității noastre. Nu excludem nici accesarea unor fonduri europene sau orice altă înițiativă ce poate contribui la atingerea dezideratului nostru.

 

SUSŢINE PROIECTUL MIFNE ROMÂNIA. SPRIJINA PE ACEASTĂ CALE FAMILIILE ŞI COPIII CU AUTISM ÎN UNICITATEA LOR.

Poți dona în CONT IBAN

IBAN LEI: RO45 BTRL RONCRT 05798 34001

IBAN EURO: RO92 BTRL LEURCRT 05798 34001
SWIFT BTRLRO22NTA

 

ASOCIAŢIA PUNCT DE COTITURA IN AUTISM TIMPURIU

Semne timpurii in autism

8 Semne timpurii

A fost stabilită o listă cu opt markeri în prodromul autist, provenind din rezultatele cercetărilor efectuate la Centrul Mifne între anii 1997-2007, în urma unor studii ce au cuprins bebeluși din toată lumea.

Screening National

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening.

Diagnostic Autism

Ce este Autismul ?? Autismul este definit ca o tulburare de dezvoltare ce afectează abilitatea copilului de a se angaja în relații interpersonale, afectând comunicarea cu ceilalți.

Citeste articole din Blog-ul nostru

Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara

Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.

Introspecție in suflet de copil cu autism…

A 33-a familie, dar prima familie din Slovenia ce a trecut pragul centrului nostru din Piatra Neamt! O poveste fascinanta despre o familie curajoasa de langa Medvode, ce decide sa calatoreasca.

Terapia APRAXIEI prin metoda VML

Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS). A fost elaborata de dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Discuta cu noi, contacteaza-ne si sigur iti vom raspunde

Translate »