Being MySelf

„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”

Richard Bach

CENTRUL MIFNE – TRATAMENT, CERCETARE, TRAINING

Centrul non-profit (Nr. 58-012-646-4) Mifne (Punct de cotitură, în limba ebraică) a fost înființat în Israel în 1987 de Dr. Hanna Alonim. Centrul este specializat în diagnosticul timpuriu și oferă un program de intervenție timpurie copiilor sub vârsta de 2 ani diagnosticați cu tulburare din spectrul autist. Este prima și singura instituție de acest gen de pe glob, care tratează autismul în copilăria timpurie, incluzând întreaga familie.

ABORDAREA MIFNE

Abordarea Mifne este derivată din teoria atașamentului care pune accentul pe importanța conectării umane. Scopul tratamentului este să ajute copilul să își dezvolte un simț al sinelui, capacitatea de a avea încredere și motivația de a comunica.

Metoda se concentrează pe întregul spectru de componente ale dezvoltării copilului: aspectele fizice – senzoriale – motorii – emoționale – cognitive, prin utilizarea Terapiei prin Joc Reciproc, o tehnica implementată la Centrul Mifne pentru a motiva și a oferi un impuls îmbunătățirii abilităților copilului de a interacționa și a comunica cu mediul, din curiozitate și plăcere.

Depistarea Copiilor cu Risc – În 2007, Centrul Mifne a înființat Unitatea de Diagnostic pentru Copiii cu Risc, în colaborare cu Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv. Observația și diagnosticul se bazează pe scala ESPASI dezvoltată la Centrul Mifne. Copiii despre care se descoperă că au un risc crescut de a dezvolta autism, sunt orientați pentru tratament către Centrul Mifne.

Programul de tratament 

Programul se adresează nevoilor particulare ale fiecărei familii; principiile după care programul se ghidează se bazează pe munca cu familia pe două căi simultane: cu copilul și cu familia. Familia ia parte activa în terapia intensivă pe o perioadă de 3 săptămâni, 7 zile pe săptămână, 8-10 ore pe zi, la central de terapie din Rosh-Pinna, în Galileea, zona de nord a Israelului. Abordarea terapeutică este holistică și combină aspecte medicale, biologic-mentale, socio-psihologice și de mediu. Părinții sunt implicați în totalitate și antrenați cu privire la procesele terapeutice ale copiilor lor, cu scopul de a le susține și implementa în viața de zi cu zi.

Cadrul terapeutic conţine trei stadii

  1. Terapia intensivă a sistemului famililal pentru trei săptămâni la Centrul Mifne
  2. Îngrijire ulterioară prin terapie la domiciliul familiei, sub supervizare
  3. Integrarea copilului în grădinița de masă cu însoțire

Personalul Clinic

Personalul terapeutic include experți din ariile medicinei, psihologiei, psihoterapiei, terapiei de familie si dezvoltarea copilului, experți care au fost antrenați special pentru a aplica metoda Mifne.

Cercetare

  • Un studiu recent a urmărit progresul a două grupe de copii tratați cu Metoda Mifne. Primul grup a fost format din 39 de copii cu vârste între 2-3 ani, tratați între anii 2007-2009; al doilea grup a cuprins 45 de copii cu vârste între 1-2 ani, care au fost tratați între anii 2010-2013.
  • Cercetarea de la Centrul Mifne din ultima decadă a condus o investigație retrospectivă a înregistrărilor video cu copii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist la varsta de 2-3 ani; aceasta a dus la identificarea a opt semne pentru depistarea timpurie a tulburărilor de dezvoltare a comunicării la bebeluși. (Alonim, 2007. Semnele Timpurii ale Autismului, Karnac Books); (Alonim et al., 2011. Steagurile Roșii – Semnele Timpurii ale Autismului, Jurnalul de Pediatrie din Israel); (Alonim et al., 2013. Semnele Timpurii ale Autismului în Primul An de Viață, IMFAR).
  • Un studiu realizat la Centrul Mifne a produs descoperiri semnificative în ceea ce privește tulburările de alimentație la copiii mici cu autism, o tulburare specifică sindromului, care nu a fost încă oficial recunoscută drept criteriu de diagnostic (Alonim, 2010. Tulburările de alimentație la Copiii Mici cu Autism. Universitatea Anglia Ruskin, UK) (Academia Britanică).
  • Un studiu ulterior condus la Centrul Mifne a descoperit co 74,8% din copiii tratați la Centrul Mifne între anii 1995-2005, diagnosticați cu diverse tulburări de pe întregul spectru autist au fost integrati în învățământul de masă. (Alonim et al., 2009. Media).
  • Cercetarea condusă la Centrul Mifne de către Spitalul Schneider arată o îmbunătățire a comportamentului statistic semnificativă la un grup de copii tratați la Centrul Mifne între anii 1997-2001. Rezultatele cercetării au fost publicate în International Autism (Apter et al., 2007).

Studiile și descoperirile ulterioare au arătat că intervenția timpurie în primii doi ani de viață pot redirecționa dezvoltarea copilului și evita escaladarea simptomelor autiste. Studiile ulterioare au arătat că 83.0% dintre copiii tratați la Centrul Mifne funcționează în școlile de masă.

Depistarea timpurie poate reduce prevalența autismului în întreaga lume!

Training

În 2001, prima școală de training pentru terapeuți în domeniul autismului a fost înființată de Centrul Mifne la Școala de Științe Sociale, Universitatea Bar Ilan. Școala antrenează terapeuți pentru lucrul cu copiii și familiile lor în comunitate. Absolvenții școlii lucrează cu copii la domiciliu în întreaga țară. Training pentru specialiști din străinătate și pentru grupuri este de asemenea disponibil la Centrul Mifne.

Finanțare

Centrul Mifne tratează toate straturile populației fără a face distincție între familiile de diferite religii sau mijloace socio-economice. Finanțarea pentru familiile din Israel variază în funcție de criteriile stipulate în regulamentul organizației. Mifne este susținut de: Fundația Elvețiană Mifne, Fundația DEAR, Ministerul Israelian de Ajutor Social și fonduri private din Israel și străinătate. Mifne este recunoscută și certificată ca fiind o instituție publică care are scopul de a contribui.

Fondator și Director

Dr. Hanna Alonim (Ph.D în Sănătate Mentală) este clinician și cercetător, expert în Tulburările de Dezvoltare ale Copilăriei Timpurii din Spectrul Autist. Ea a dezvoltat ESPASI (Scala Semnelor Timpurii ale Pre-Autismului pentru Copii, 2005) și a înființat în pionierat Unitatea de Diagnostic pentru Copii la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv. Alonim este conducătoarea Școlii Mifne pentru terapeuți, Universitatea Bar Ilan. A publicat lucrări și a avut prezentări ale Conceptului Famililei și Abordării Depistării Timpurii la conferințe internaționale din întreaga lume. Alonim este membru al Comitetului Helsinki pentru Cercetare Medicală la Centrul Medical Ziv, Israel.

DE CE UN CENTRU MIFNE ÎN ROMÂNIA?

În primul rând prntru că cercetările au demonstrat că şansa copiilor cu autism la o viață normală depinde mult de vârsta la care se începe terapia intensivă, care este cruciala în primii 2 ani de viaţă ai bebelusului aflat la risc de a dezvolta autism.  

În România nu există niciun centru de terapie în autism care să fie specializat în a interveni intensiv în primii 2 ani de viaţă, acest lucru fiind o necesitate absolută.

Pentru ca intervenţia timpurie să aiba loc este nevoie de diagnosticare precoce. Este cunoscut faptul că, datorită mediatizării intense a semnelor timpurii, vârsta la care se pune în prezent diagnosticul de autism în România a scazut sub 3 ani. Cu toate acestea sunt puține situațiile în care se intervine, într-un mod coerent și profesionist sub această vârstă, dar si mai puține situațiile când se intervine sub vârsta de 2 ani. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că există prea puțini specialiști pregătiți să semnaleze copiii aflati la risc de a dezvolta autism, să îî diagnosticheze şi să intervină în acest interval de vârstă.

De asemenea, unii părinţi amână consultarea unui specialist, de teama unui diagnostic, desi observă  comportamente problematice chiar din primul an de viață al bebeluşului.

Desi unii părinţi îşi doresc soluţii concrete timpurii, ei sunt sfătuiți de diverși specialiști să amâne începerea unei forme de terapie, în speranța că situația copilului se va îmbunătăți de la sine sau acționând conform sugestiei ”Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, aveți răbdare!”. Alţi părinţi îşi doresc intervenţii specifice timpurii, însă oferta de specialişti este extrem de limitata pentru această categorie de vârtsă (0-2 ani).

Dr. Hanna Alonim consideră ca vârsta târzie la care copiii cu autism sunt diagnosticati îi impiedică să primească tratament adecvat. Mulți dintre colegii ei de breaslă nu sunt de acord că autismul poate fi stopat. Cu toate acestea, dacă intervenția precoce are loc, șansele sunt foarte mari ca acești copii sa urmeze traseul unei dezvoltari tipice.

Sunt foarte rare în lume metodele terapeutice în autism care întervin sub vârsta de 2 ani. Metoda Mifne este o metodă cu eficienţă dovedita, Centrul Mifne din Israel fiind lider mondial în identificarea semnelor timpurii în autism, oferind un program terapeutic intensiv unic, în acord cu nevoile impuse de tabloul simptomatologic al copilului și cu nevoile psihologice ale fiecarui membru din familia nucleară. Întrucât acest centru întervine cu o întreagă echipă de terapeuți cu expertiză în autism, tratând o singura familie/lună, rezultatele sunt de neegalat.

SCOPUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI

Proiectul Mifne România are ca scop principal înființarea unui centru de terapie de acest tip în orașul Piatra Neamt.

Echipa de terapeuți români va primi training de specialitate la Centrul Mifne din Israel şi va interveni intensiv ulterior, sub supervizarea specialistilor Centrului Mifne din Israel, în centrul acreditat din orașul Piatra Neamț, destinat copiilor sub 2 ani (ce prezintă risc ridicat de a dezvolta autism).

Proiectul Mifne România este derulat printr-o organizație non-profit, scopul principal fiind acela de a sprijini familiile din România, facilitându-le accesul în cadrul unui program terapeutic intensiv timpuriu, ce poate schimba radical destinul multor copii, cărora șansele de recuperare scad dramatic după vârsta de 2 ani.

Acest  proiect îndrăzneț, unic în România și al treilea proiect de acest tip din Europa, merită toate șansele din partea comunității noastre. Nu excludem nici accesarea unor fonduri europene sau orice altă înițiativă ce poate contribui la atingerea dezideratului nostru.

 

SUSŢINE PROIECTUL MIFNE ROMÂNIA. SPRIJINA PE ACEASTĂ CALE FAMILIILE ŞI COPIII CU AUTISM ÎN UNICITATEA LOR.

Poți dona în CONT IBAN

IBAN LEI: RO45 BTRL RONCRT 05798 34001

IBAN EURO: RO92 BTRL LEURCRT 05798 34001
SWIFT BTRLRO22NTA

 

ASOCIAŢIA PUNCT DE COTITURA IN AUTISM TIMPURIU

Semne timpurii in autism

8 Semne timpurii

A fost stabilită o listă cu opt markeri în prodromul autist, provenind din rezultatele cercetărilor efectuate la Centrul Mifne între anii 1997-2007, în urma unor studii ce au cuprins bebeluși din toată lumea.

Screening National

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening.

Diagnostic Autism

Ce este Autismul ?? Autismul este definit ca o tulburare de dezvoltare ce afectează abilitatea copilului de a se angaja în relații interpersonale, afectând comunicarea cu ceilalți.

Citeste articole din Blog-ul nostru

Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara

Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.

Introspecție in suflet de copil cu autism…

A 33-a familie, dar prima familie din Slovenia ce a trecut pragul centrului nostru din Piatra Neamt! O poveste fascinanta despre o familie curajoasa de langa Medvode, ce decide sa calatoreasca.

Terapia APRAXIEI prin metoda VML

Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS). A fost elaborata de dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani.

Discuta cu noi, contacteaza-ne si sigur iti vom raspunde

Translate »