STEAGURILE ROŞII IN AUTISM (SEMNE TIMPURII):

  1. Pasivitate excesivă. Lipsa plânsului, imobilitate, lipsa interesului faţă de ce-l înconjoară. Tendinţa excesivă spre pasivitate. Primele semne de interacţiune socială apar în primele 2 luni de viaţă.
  2. 2. Activitate excesivă. Plâns excesiv, simptom la polul opus. Unii bebeluşi care au fost foarte pasivi în trecut se pot transforma în copii hiperactivi în al doilea an de viaţă. Acei bebeluşi care plâng neîncetat devin ulterior hiperactivi. Plânsul neîncetat ar putea fi un factor predictiv pentru ADHD în al doilea an de viaţă.
  3. 3. Refuzul de a fi alimentat. Un mare procent dintre copiii cu autism îşi formează obiceiul din primele luni de viaţă. Bebeluşii refuză să mănânce la sân.
  4. Lipsa oricărei reacţii la vocea sau prezenţa unui părinte. Nu întoarce capul, nu zâmbeşte, nu gângureşte. Testarea auzului copilului pentru a vedea dacă nu e o problemă de auz. Cercetările consideră că suprasensibilitatea auditivă este cauza problemei copiilor cu autism. Bebeluşii nu încearcă să gângurească într-o fază timpurie – gânguritul este o funcţie a relaţionării.
  5. 5. Aversiune faţă de atingerea părinţilor. Creierul răspunde atingerii în primele 7 luni ale sarcinii. Deci, bebeluşul e capabil să răspundă încă din pântecele mamei.
  6. 6. Lipsa contactului vizual direct. De regulă, copiii care dezvoltă autism nu au probleme în a se uita la un obiect. E greu pentru ei să privească în ochii cuiva. Ochiul e cel mai sensibil, descoperă cel mai mult şi e cel mai conştient de ce se întâmplă. PUPILA = PĂPUŞA (în latină) partea ochiului înseamnă o mai mare expunere. Copiii cu autism evită contactul vizual pentru că nu vor să experimenteze.
  7. 7. Dezvoltarea motorie târzie. Hipotonie. Există unii copii cu un tonus muscular ţeapăn, rigid. Unii copii diagnosticaţi cu autism arată o dezvoltare motorie foarte rapidă.
  8. 8. Creşterea rapidă a circumferinţei capului faţă de punctul iniţial. Copilul cu autism are o circumferinţă a creierului mai mică la naştere, însă circumferinţa creşte repede comparativ cu o devoltare tipica.

Cel putin 2 din cele 8 semne trebuie observate pe o perioadă de 3 săptămâni.

Toate testele medicale trebuie făcute înainte de a începe verificarea în ceea ce priveşte autismul.

Translate »